
 

 

 

Tax alert: IGST payable on ocean freight by 

importer irrespective of valuation 

methodology – Andhra Pradesh AAR 
 

Issued on: 03 December 2019 
 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 



 

Grant Thornton Tax Alert 

Summary 

The Andhra Pradesh Authority for Advance Ruling (AAR) has, in a recent case, held that transportation of 

goods in a vessel from a non-taxable territory to a taxable territory amounts to import of service. Hence, the 

importer is liable to pay Integrated Goods and Services Tax (IGST) on the ocean freight as an inter-state 

supply. Further, the AAR clarified that IGST is payable under the reverse charge mechanism (RCM) 

irrespective of the valuation adopted for the import of goods, i.e., free on board (FOB) or cost inclusive of 

freight (CIF). The AAR opined that there is no exemption available under the GST law for payment of IGST on 

ocean freight where IGST is paid on the goods imported. 

Facts of the case 

 The Applicant1 is engaged in import-handling, 

promotion and marketing of fertilisers. 

 In terms of a notification2, the importer is 

required to pay IGST on RCM on the amount 

of deemed ocean freight equal to 10% of the 

value of goods imported. 

 The Applicant is of the view that levy of IGST 

on ocean freight results in double taxation 

since it has already been included while 

computing customs duties on imported goods. 

Questions before the AAR and its ruling 

Is the transaction import of service and inter-state 

supply? 

AAR ruling: The transportation of goods in a vessel 

from a non-taxable territory to a taxable territory 

amounts to import of service, and such ocean 

freight is leviable to IGST as an inter-state supply 

of service3. 

                                            

1 M/s Indian Potash Ltd. 
2 Notification No. 10/2017 – Integrated Tax (Rate) dated 28 June 

2017 read with Notification No. 8/2017 – Integrated Tax (Rate) 

dated 28 June 2017 

Can the Applicant be deemed to be the recipient of 

service? 

AAR ruling: The Applicant is the recipient of both 

goods and services as the said consideration paid 

for the transaction is inclusive of freight as well4.   

Is the Applicant liable to pay IGST under RCM? 

AAR ruling: The Applicant, being an importer, is 

liable to pay IGST under RCM by following the 

valuation prescribed irrespective of the valuation 

adopted for the import of goods, i.e., FOB or CIF2. 

Furthermore, there is no exemption available under 

the GST law for payment of IGST on ocean freight 

where IGST is paid on the goods imported. 

 

 

  

3 Section 7(4) and 7(5)(c) of the IGST Act, 2017 
4 Section 5(1) and 5(3) of the IGST Act, 2017 
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Our comments 

 

Levy of IGST on ocean freight has been a matter 

of extensive litigation. Writ petitions challenging 

the levy have already been filed/admitted before 

various High Courts (HCs), including the Mumbai 

HC, Delhi HC and Gujarat HC.  

Recently, the Karnataka AAR5 also ruled that IGST 

on ocean freight in case of a contract on CIF 

basis should be paid by the importer under RCM, 

subject to the final decision of Gujarat HC. 

Further, the Madhya Pradesh AAR6 had rejected 

the challenge to the validity of levy of IGST on 

ocean freight under RCM and held that IGST is 

leviable on ocean freight paid on imported goods 

under RCM even when the ocean freight formed 

part of CIF value of imports.  

                                            

5 In the case of M/s M K Agro Tech Ltd 6 In the case of M/s E-DP Marketing Pvt. Ltd. 
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