
 
 
 

 
 
 
 

 
 

 

Refundable interest-free security deposit 
not chargeable to GST: Maharashtra AAR 

Issued on 24 April 2019 

Summary 

The Maharashtra Authority for Advance Ruling (AAR) in a recent decision1 has held 

that returnable interest-free security deposits could not be treated as a 

‘consideration’ for renting of immovable property and hence they are not leviable to 

GST. Consequently, it refrained from answering the query as to whether GST would 

be levied on ‘notional interest’ computed on such security deposit. The AAR further 

clarified that the amount forfeited (if any) at the time of completion of lease tenure 

would nevertheless be subject to GST. 

Facts of the case  

 The applicant2 is engaged in the business of renting of immovable property for 

commercial purpose. It discharges its GST liability on the rent received by it.  

 The applicant also takes interest-free security deposits from the lessees on a 

returnable basis as security against damages, if any, caused to the furniture, 

equipment, fittings supplied along with the premises or any damage done to the 

properties, to be returned on completion of the lease tenure.  

 The applicant sought an advance ruling in respect of the following issues: 

 Whether GST would be applicable on interest-free security deposit and 

notional interest if any 

 In case GST is applicable, what would be the value of notional interest for 

levy of GST 

                                                      
 
1 Maharashtra AAR No. GST-ARA-76/2018-19/B-172 dated 29 December 2018 
2 E-Square Leisure Private Limited 



 
 
 

 Before the AAR, the tax officer conceded that GST is not applicable to such 

security deposits unless it is adjusted against consideration. Further, the tax 

officer also submitted that GST shall not be leviable on notional interest as well.  

Maharashtra AAR’s observations and ruling 

 The Maharashtra AAR observed that the deposit given in respect of supply of 

goods/services/both shall not be considered as payment made for such supply 

unless the supplier appropriates such deposit as consideration3 for the said 

supply. Accordingly, the AAR observed that the payment received will not be 

treated as consideration if there is no direct link between the payment and 

supply.   

 The AAR further observed that the security deposit taken by the applicant acts as 

a guarantee as per the terms of agreement against damages to the properties. 

Thus, the AAR held that as the entire amount is to be returned to the lessee, 

such deposits cannot be considered as consideration for supply of services and 

will not be leviable to GST. 

 In light of its ruling of non-applicability of GST on security deposit, the AAR 

refrained from answering the question on the taxability and valuation of notional 

interest. 

 However, the AAR has clarified that if the entire deposit or part thereof is 

withheld/not returned as a charge against damages etc. at the time of completion 

of the lease tenure, then at that stage such amounts not retuned back will 

become liable to GST. 

Our comments 

While the ruling of the AAR is in line with the legal provisions under both the GST 

regime and the erstwhile service tax regime, it is imperative on the part of the 

taxpayer to ensure that interest-free refundable deposits taken by it are in line with 

commercial practices and hence have not resulted in a reduction of rent so as to 

avoid undue litigation. 

 

                                                      
 
3 Section 2(31) of the CGST Act, 2017 
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