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Grant Thornton Tax Alert 

Summary  

The Maharashtra Authority for Advance Ruling (AAR), in a recent case, has held that the recovery of 50% 

of parental health insurance premium from employees does not amount to ‘supply of service’. The AAR 

further held that since the applicant is not rendering any service of health insurance to their employees’ 

parent, the activity of recovery of 50% of the cost of insurance premium cannot be treated as an activity 

done in the course of business or for furtherance of business. 

 
 

Facts of the case 

 The applicant1 is a leading manufacturer, 

supplier and exporter of paints and powder 

coatings. It offers optional parental medi-claim 

insurance scheme for employees’ parents.  

 As per the scheme, the applicant initially pays 

the entire premium and thereafter recovers 

50% of the premium from the employees 

opting for the parental insurance scheme. 

 The applicant sought an advance ruling in 

respect of whether the recovery of 50% of 

parental health insurance premium from 

employees would amount to supply of service2 

and consequently whether GST would apply on 

such activity. 

 

Applicant’s contentions  

 Not in insurance business: The applicant is 

not in the business of providing insurance 

coverage and providing parental insurance 

cover is not a mandatory requirement under 

any law for the time being in force and 

therefore, non-providing parental insurance 

coverage would not affect its business by any 

means. 

 Not a supply of service: The applicant 

contended that since recovery of 50% of the 

amount is not in the course or furtherance of 

business, the same cannot be considered as 

‘supply of service’. 

 

Maharashtra AAR observations and 

ruling  

 Not an activity in course of furtherance of 

business: The activity of recovery of 50% of 

the cost of insurance premium cannot be 

treated as an activity done in the course of 

business or for furtherance of business as the 

applicant is not in insurance business and 

provision of such facility is also not mandatory 

under any law. 

 Neither supply nor business: The activity 

undertaken by the applicant of providing medi-

claim policy for the employees’ parent through 

insurance company neither satisfies the 

prescribed conditions to be held as ‘supply of 

service’3 nor covered under the term 

‘business’4. 

 No supply of services: The AAR thus held that 

the applicant is not rendering any services of 

health insurance to their employees’ parent 

and hence there is no supply of services in the 

instant case. 

   

 

 

Our comments  

The present ruling confirms earlier ruling of the 

Maharashtra AAR wherein it was held5 that 

there was no supply of services in cases where 

the applicant was not rendering health 

insurance services to their employees.  

Though the AAR’s decision is applicable only to 

the applicant, it acts as a guiding tool for other 

taxpayers having similar issues. 

 

                                            

1 Jotun India Pvt. Ltd. 
2 U/s 7 of the CGST Act, 2017 
3 U/s 7 of the CGST Act, 2017 

4 Section 2(17) of CGST Act 2017 
5 in the case of M/s POSCO India Pune Processing Center 
Private Limited 
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