
 

 

Recent advance rulings under the GST 

Law 

Summary  

The Authority for Advance Ruling (AAR) constituted under the Goods and Services Tax (GST) 

Law has recently pronounced advance rulings clarifying certain positions on the applicability of 

GST on supply of goods from retail outlets in international airports, taxability of construction 

services under GST, exemptions to education services, taxability of supply of food and 

beverages to SEZs and Railways and exemption on non-branded cereals and pulses.  

Issues considered and AAR’s decision 

1. Rod Retail Pvt. Ltd. – AAR Delhi1 

Issue Held by AAR 

 

 Whether the supply of goods to 
international outbound passengers, 
holding international boarding passes, 
from retail outlets located in 
international airports and claimed to 
be beyond the Customs Frontiers of 
India, should be considered as zero 
rated supply2, being export of goods3, 
or subjected to GST? 

 

 Such supply cannot be treated as ‘export’ or ‘zero 
rated supply’ and GST is payable at the 
applicable rates.  
­ As per GST Law, goods are said to be 

exported only when they cross the territory of 
India4. 

­ Goods cannot be said to be exported merely 
on crossing the Customs Frontier of India5. 

­ When goods are exported by air, the export 
will be completed only when goods cross the 
airspace limits of the territory or the territorial 
waters of India.  

­ Outlets are located at the security hold area of 
international airports, which is not outside 
India but is within the territory of India. Hence, 
the applicant is not taking goods out of India 
and the supply cannot be treated as ‘export’ 
or ‘zero rated supply’.   

 
 
 

 

                                                      
1 AAR Delhi No.01/DAAR/2018 dated 27 March 2018 
2 As defined under section 2(23) of Integrated Goods & Services Act, 2017 (IGST Act) 
3 As defined under section 2(5) of IGST Act 
4 As defined under sections 2(56) of CGST Act and 2(27) of Customs Act, 1962  
5 According to section 2 (28) of the Customs Act, 1962 (52 of 1962) in relation to the Customs Frontier of India under 
IGST Act, ‘Indian customs waters’ means the waters extending into the sea up to the limit of contiguous zone of India 
under section 5 of the Territorial Waters, Continental Shelf, Exclusive Economic Zone and other Maritime Zones Act, 
1976 (80 of 1976) and includes any bay, gulf, harbour, creek or tidal river. 



2. Shri Sanjeev Sharma – AAR Delhi 6 

Issue Held by AAR 

 

 Whether GST is applicable on the 

sale of:  

­ undivided share in land and  

­ superstructure (under 

construction)? 

 

 If yes, what is the tax rate and value 

on which tax is applicable? 

 

 GST is applicable on two-thirds of the total 

amount. The rate of GST is 18 per cent based on 

the following:   

­ Sale of land is specifically excluded from the 

scope of supply under GST and hence GST is 

not applicable on it.  

­ However, as per GST Law7, construction 

activity is treated as supply of services.  

­ The supply in the given case is a composite 

supply8 consisting of three components, 

namely (i) land, (ii) goods and (iii) services. 

Land and its superstructure become 

inseparable and cannot be sold individually.  

­ In such a scenario, since GST is not 

applicable on land, the value of land has to be 

excluded from the taxable value.  

­ As per GST Notification9, the deemed value of 

land has been fixed at one-third of the total 

amount.  

 

3. Simple Rajendra Shukla – AAR Maharashtra 10 

Issue Held by AAR 

 

 Whether private coaching services for 
entrance examination come under the 
ambit of GST ? 

 

 Education services are taxed at the rate of 18 per 
cent under GST.  
­ However, there is a GST exemption for the 

education services provided by/to an 
educational institution as defined under the 
Notification11.  

­ Private tutorial coaching is not covered under 
the said definition of ‘educational institution’.  

­ Thus, GST is applicable on these services. 
 

4. Gogte Infrastructure Development Corporation Limited – AAR Karnataka12 

Issue Held by AAR 

 

 Whether hotel accommodation and 
restaurant services provided within 
the premises of a hotel which is 
outside an SEZ, to employees and 
guests of SEZ units, can be treated as 

 

 In this case, place of supply shall be the hotel 
premises which is outside the SEZ. Thus, the said 
services shall be an ‘intra-state’ supply and 
taxable under GST.  

                                                      
6 AAR Delhi No.03/DAAR/2018 dated 28 March 2018 
7 Schedule II of CGST Act, 2017 
8 As mentioned in Section in 8(a) of the CGST Act, 2017 
9 As per Central Tax Notification no. 11/2017 (Rate) dated 28 June 2017 issued by the Central Government as per 
powers laid down under Section 15 (5) of the CGST Act, 2017 regarding value of taxable supply 
10 AAR Maharashtra No. GST- ARA-06/2017/B- 05 dated 09 March 2018 
11 As per Central Tax Notification no. 12/2017 (Rate) dated 28 June 2017 issued under Section 11 of the CGST Act, 
2017 regarding powers given to Central Government to grant exemption from tax 
12 AAR Karnataka No. KAR ADRG 2/2018 dated 21 March 2018 



supply of goods and services to SEZ 
units and thus as zero rated supply? 

­ As per the provisions of GST Law13, only 
supply of goods and services for authorised 
operations of an SEZ are treated as supplies 
to SEZ and can be zero rated.  

­ Place of supply of services by way of lodging 
and accommodation shall be the location of 
the immovable property. Also, place of supply 
of restaurant services shall be the location 
where the services are performed.  
 

5. M/s Deepak & Co. (AAR Delhi; No.02/DAAR/2018 dated 28 March 2018) 

Issue Held by AAR 

 

 What is the applicable tax rate on 
activities of supplying: 
  
­ food/beverages on board trains 

and on railway platforms as per 
the agreements with IRCTC/Indian 
Railways? 

­ newspapers in trains? 

 
Supplying food/beverages on board train or in food 
stalls on the railway platforms is considered as a pure 
supply of goods. It does not have a service element 
and would not be treated as a composite supply of 
services. A train is a mode of transport and it cannot 
be called a restaurant.  
 
Taxability would be as under: 

 

 Supply of goods, ie food, bottled water etc., shall 
be charged to GST on individual values of goods 
(excluding the service charges) at their respective 
applicable rates. 

 Service charges invoiced separately are classified 
under the head ‘catering services in train’ and 
GST is charged at the applicable rate. 

 Supply of newspapers invoiced separately shall 
be taxed at 'nil’ rate of GST. 

 

6. Aditya Birla Retail Limited – AAR Maharashtra 14 

Issue Held by AAR 

 

 Does declaring only the name of the 

company under ‘Manufactured and 

packaged by’ or ‘Marketed by’ as per 

the statutory requirements, without 

declaring the registered 

trademarks/logo on packages sold 

from exclusive stores, constitute 

'supply other than those bearing a 

brand-name’ and qualify for GST 

exemption?  

 

 Supply of goods at exclusive stores would amount 

to supply under a brand name.  

 Supply of such goods would not fit into the 

exemption given to non-branded items. 

­ Certain cereals and pulses supplied by the 

applicant are exempt from GST subject to 

conditions.  

­ Exemption is only to such items other than 

those packaged in unit containers and bearing 

a brand name (ie non-branded items).  

 

 

 

                                                      
13 Section 16(1)(b) of IGST Act, 2017 read with Rule 46 of CGST Rules, 2017 
14 AAR Maharashtra No. GST- ARA-06/2017/B-05 dated 09 March 2018 



Our comments 

In complex situations, where there is ambiguity on tax positions, taxpayers may seek advance 

rulings to gain clarity and avoid prolonged litigation. Advance rulings are binding only on the 

respective applicant and concerned jurisdictional GST officer. If an applicant has a divergent 

view on the AAR’s decision, it may appeal to the Appellate Authority for Advance Ruling.  

However, given the nascent stage of the GST regime, the AAR’s decisions can help as a 

reference point for other taxpayers and may be used as a guidance for adopting tax positions.   
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