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Summary 

The Gujarat Authority for Advance Ruling (AAR), in a recent case, has held that Goods and Services 

Tax (GST) is payable on goods sold to customer located outside India even when goods are shipped 

directly from the vendor’s premises located outside India to the customer’s premises. The AAR held 

that in such cases, the transaction would be liable to integrated tax (IGST). 

However, the AAR directed that GST would not be payable on goods procured from a vendor located 

outside India, if the goods so procured are not brought into India. 

Facts of the case  

 The applicant1 (a registered taxpayer) is 

engaged in the development and supply of 

telecommunication software in the nature of 

WiFi service management platform.   

 Proposed transaction: The applicant 

proposed to undertake transaction and 

supply of hardware, commercially known as 

‘Merchant Trade Transaction’, wherein the 

applicant will receive an order from the 

customer located outside India. The 

applicant’s vendor (a person located outside 

India, in the instant transaction) would ship 

the goods directly to the customer.  

 Flow of consideration: The vendor would 

issue invoice on the applicant against which 

payment would be made in foreign currency. 

Separately, the applicant would raise invoice 

on the customer and would receive the 

consideration in foreign currency. 

                                                        

1 M/s Sterlite Technologies Ltd.  

 The applicant sought an advance ruling from 

the Gujarat AAR to determine the taxability 

of the proposed transaction.   

AAR’s observations and ruling 

Whether GST is payable on goods procured 

from vendor located outside India when such 

goods are not brought into India? 

 The AAR held that where the bill of 

entry/import declarations are not being filed 

with respect to the goods so procured, the 

GST would not be leviable2. 

Whether the GST is payable on goods sold to 

customer located outside India when goods 

are shipped directly from the vendor’s 

premises (located outside India) to the 

customer’s premises? 

 Classified as ‘inter-state supply’: The 

applicant is selling goods for a consideration 

in the course or furtherance of business and 

as such the transaction would be treated as 

2 Circular No. 33/2017 Customs dated 1 August  
2017 issued in the context of ‘High Sea Sales’   
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‘supply’. Further, since the supplier is in India 

and the place of supply is outside India, the 

said transaction would qualify to be an 

interstate supply3.  

 Transaction would not be treated as 

‘export’: The AAR noted that since the goods 

have not crossed the Indian customs 

frontier, the goods are not physically 

available in the Indian territory. Thus, it held 

that in such situation the question of taking 

goods out of India would not arise. 

 IGST applicable: Accordingly, the AAR 

concluded that since the subject transaction 

does not qualify as ‘export of goods’ and is 

covered within the ambit of inter-state 

supply, the same would be liable to IGST. 

 

 

                                                        

3 Section 7(5) of IGST Act, 2017 

Our comments 

As per provisions of the GST law, a transaction of sale of goods is not treated as supply and 

consequently not liable to GST, if the supply of goods takes place from one non-taxable territory to 

another without such goods entering into India. 

The Kerala AAR had earlier held that merchant trade transactions in which the traded goods never 

enter the Indian territory are not liable to GST, as the goods are never imported to India. Contrary to 

this, the Gujarat AAR has now ruled that such transactions would attract GST even when the goods do 

not enter the Indian territory. 

Such contrary rulings create confusion amongst the taxpayers and may give rise to further litigation. 

As such, the taxpayers entering into similar kinds of transactions need to be cautious. A clarification 

from the government on this issue will surely be helpful in preventing unnecessary litigation.   
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