
 

 

 

Salary paid to directors liable to GST under 
reverse charge: Rajasthan AAR 

Issued on: 10 April 2020 
 

 

 

 

 

  



 

Grant Thornton Tax Alert 

Summary 

The Rajasthan Authority for Advance Ruling (AAR) has held that remuneration/salary paid to directors 

(including a part-time directors) is liable to Goods and Services Tax (GST) under reverse charge mechanism 

(RCM). In this regard, the AAR stated that:  

 The company is the service recipient and directors are service providers.  

 The salary paid to the directors is the consideration for services provided by them. 

 The directors are not employee of the company. So, their services, for which the consideration is paid by 

the company under any head, are liable to GST under RCM. 

 

Facts of the case 

 The applicant1 is engaged in manufacturing of 

bone china crockery, transfer sheet 

decalcomania, other utensils item and moulds 

and dies. 

 The directors of the applicant are working as 

employee, for which they receive regular salary 

and other allowances as per the policy and as 

per the employment contract. Tax at source is 

deducted from such salary payment. Applicable 

Provident Fund (PF) is also deposited.  

 The applicant filed an advance ruling before the 

authority to determine whether the 

salary/remuneration paid by it to its directors is 

liable to the GST under RCM2.  

Applicant’s contentions 

 The applicant is paying the GST under RCM on 

commission paid to its directors as such the 

                                            

1 M/s Clay Craft India Pvt. Ltd. 
2 Notification No. 13/2017 – Central Tax (Rate) dated 28 
June 2017 

amount pertains to service provided by them in 

the capacity of a director. 

 Applying legal provisions and on perusal of 

Memorandum of Association and Articles of 

Association of the Applicant, it is clear that it is 

the board that appoint the directors and once it 

is admitted that there is an appointment, then 

it is obvious that there exist a relationship of 

employer and employee between the board of 

directors and managing director / whole-time 

director. 

 The salary being paid to the directors is being 

booked under ‘income from salary’ by the 

directors in their income tax returns.   

 The services provided by employee to employer 

are neither treated as supply of goods nor as 

supply of services3.  

3 Clause 1 of Schedule III to CGST Act, 2017 
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 The directors who are working as whole-time 

directors are de-facto employees of the 

applicant and are being treated as an employee 

at par with other employees. Thus, the 

payments made to them as salary are not liable 

to GST under RCM. 

Rajasthan AAR observations and order 

 Consideration is against the services 

provided: The consideration in form of salary 

and commission paid to the directors is against 

the services provided by them to the applicant 

and the applicant is the service recipient and 

directors are the service provider. 

 Director is not employee: The consideration 

paid to the directors is against the supply of 

services and are neither covered under the 

activities nor treated as supply4.  

 Salary liable to GST under RCM: The applicant 

is located in taxable territory and the director’s 

consideration is paid for supply of services by 

the directors to the applicant and hence the 

same is liable to GST under RCM. 

 

 

 

Our comments 

The provisions under the GST law are quite clear. The services rendered by employee to 

employer in the course of employment are neither supply of services nor supply of goods . 

Accordingly, they are outside the purview of the GST. The AAR, in the instant case, has not 

considered the fact that the directors are offering their income s to tax as an income from salary. 

Further, even the company is treating the payout as a salary for the purpose of deducting tax at 

source. Also, PF laws are applicable to the directors. While the con sideration paid as sitting 

fee/commission to directors may get covered under RCM, the salary componen t per se is outside 

GST purview. Thus, the ruling seems to be contrary to the settled legal position and contrary to 

the intention of the legislature.  

It is pertinent to mention here that AAR’s decision is applicable only to the applicant , however, 

there is possibility that department may apply this ruling as an interpretation to issue demand 

notices in other cases as well. A clarification from the government on this issue will surely be 

helpful in mitigating future litigation on this account.   

 

  

                                            

4 Under Clause 1 of Schedule III to the CGST Act, 2017 
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